Projectmanagers dragen een flinke verantwoordelijkheid. Het uitvoeren van de bouw precies volgens projectplanning en het opleveren van het bouwwerk exact conform de specificaties krijgt vaak de hoogste prioriteit. Toch wordt omgevingsmonitoring steeds belangrijker omdat ervaring leert dat claims en klachten uit de omgeving projecten stil kunnen leggen of flinke schade-herstelkosten projecten verliesgevend maken. Omgevingsmonitoring is alleen afdoende wanneer de monitoring iedere bouwfase anders wordt ingericht.
Op de bouwplaats is ‘verandering’ de enige continue factor, zeker door de verschillende bouwfasen heen. De monitoring dient met deze veranderingen mee te lopen om risico’s in de omgeving überhaupt te kunnen monitoren maar ook om dit op een efficiënte manier (qua tijd en kosten) te doen. Onderstaand leggen wij uit waarom de monitoring zal moeten worden aangepast in de opeenvolgende fasen van grote bouw- en infraprojecten.
Bbci Frijwijk stelt monitoringsplannen op waarin per (deel)fase wordt beschreven welke monitoring nodig is. Zo wordt gedurende alle projectfasen voldaan aan de geldende richtlijnen en het bouwbesluit en wordt schade en hinder in de omgeving tot een minimum beperkt.
Iedere bouwfase kent dus andere omgevingsrisico’s. Daarom stelt bbci Frijwijk monitoringsplannen op. Het monitoringsplan geeft, per fase, antwoord op de volgende vragen:
De meeste projecten starten met de aanleg van een bouwkuip. Daarmee wordt de bouwplaats grond- en waterdicht gemaakt juist om risico’s in latere bouwfasen te beperken. Tegenstrijdig is het feit dat de bouwkuip risico’s in latere fasen drastisch beperkt, maar dat de aanleg ervan de fase met de grootste risico’s is geworden. Risicovolle werkzaamheden die in deze bouwfase worden opgepakt, zijn:
Het aanleggen van de kuip is een tijdrovende klus die tot wel 9 maanden kan duren. Voor omstanders en omwonenden lijkt het bouwproject pas te vorderen nadat de bouwkuip tot aan het maaiveld is ingericht en er zichtbaar een bouwwerk de hoogte ingaat. De risico’s op schade en hinder zijn echter het grootst voor dat moment daar is en de droge kuip is gerealiseerd. Bbci Frijwijk monitort projecten daarom in de ‘bouwkuip fase’ op het onderstaande:
Heeft u vragen over omgevingsmanagement door de projectfasen heen? Neem dan contact op met bbci Frijwijk via 010-281 84 44. Wij denken graag met u mee.