Monitoringsplan: hoe ga je om met omgevingsrisico’s?

Bij de start van een bouw- of infraproject zal er rekening moeten worden gehouden met de omgeving en mogelijke risico’s die het project voor deze omgeving met zich meebrengt. Feit is nou eenmaal dat de meeste bouwprojecten invloed hebben op de nabijgelegen omgeving. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een naastgelegen kelder onderloopt of dat er verzakkingen en scheuren ontstaan op plekken waar deze niet bepaald thuishoren. En denk ook aan risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Daarom kent een bouw- of infraproject veel richtlijnen wat betreft veel verschillende aspecten. Omdat geen enkel project gelijk is, kunnen de omgevingsrisico’s natuurlijk per project verschillen.

Wat is het doel van een monitoringsplan?

Dat is een makkelijke vraag. Het doel van een monitoringsplan is het beheersen van risico’s tijdens de uitvoer van een renovatie, bouw- of infraproject. Het is de bedoeling dat alle betrokkenen bij het project door middel van het monitoringsplan de eisen kennen die aan het project worden gesteld, weten wat er precies wordt gemonitord, hoe dat gebeurt en wie verantwoordelijk is.

Wat staat er in een monitoringsplan?

In een monitoringsplan staat een overzicht van maatregelen die gedurende alle fases van de werkzaamheden nodig zijn om het project te monitoren en om aan alle richtlijnen en het bouwbesluit te kunnen voldoen. Bij die maatregelen horen de inzet van speciale monitoringsapparatuur en alle metingen die nodig zijn om de omgevingsrisico’s te beperken.

Een monitoringsplan van bbci Frijwijk

Een standaardmonitoringsplan bestaat niet. Monitoring moet slim en efficiënt worden ingezet. bbci Frijwijk heeft een helikopterview over alle richtlijnen en regelgeving. Daarnaast hebben we jarenlange ervaring op het gebied van monitoring en beperkingen van risico’s tijdens alle fases van grote en kleine bouw-, renovatie- en infraprojecten. We gaan natuurlijk met de tijd mee en gebruiken de nieuwste technieken en monitoringsapparatuur. Bij elkaar opgeteld is dat waarom wij je altijd het beste monitoringsplan kunnen aanbieden om schade tijdens de werkzaamheden van je project te voorkomen. Minder dan deskundig advies krijg je niet, al is je te realiseren project nog zo complex.

Zo maken we een monitoringsplan op maat

Eerst moeten de omgevingsrisico’s duidelijk zijn. Om die inzichtelijk te maken, beginnen we met een risico-inventarisatie. We kijken dan naar de omgeving zoals die is: zijn er monumenten? Staan er gebouwen die bepalend zijn voor het straatbeeld? Staan er kwetsbare of slechte objecten in de buurt? Zijn er objecten die op staal gefundeerd staan, of op houten paalfunderingen? Dit is belangrijk te weten, omdat bijvoorbeeld grondtrillingen van heiwerk schade kunnen toebrengen aan objecten. Met een risicoanalyse brengen we deze omgevingsrisico’s in kaart en maken we een lijst van de maatregelen die nodig zijn om schade aan de omgeving te beperken. Ook adviseren we altijd een bouwkundige opname als nulmeting voor een project, om niet aansprakelijk te kunnen worden gesteld voor bestaande bouwkundige gebreken.

 

We kijken niet alleen naar de omgeving, maar bezien ook de manier waarop een project gaat worden uitgevoerd en wat voor risico’s deze uitvoering voor de omgeving met zich meebrengt.

Het opstellen van een monitoringsplan

Elk project heeft zijn eigen, unieke aanpak. Na het inzichtelijk maken van de omgevingsrisico’s en de projectvoering beschrijven we in het monitoringsplan enerzijds de richtlijnen, geldende grenswaarden en natuurlijk de omgevingsrisico’s per bouwfase. Daarnaast beschrijven we de maatregelen die tijdens het hele project nodig zijn voor een beheersbare uitvoering. We nemen alleen de metingen en monitoringsapparatuur op die nodig zijn om de risico’s van je project te beperken.

 

Heb je na het lezen van deze blog vragen of opmerkingen of wil je weten wat bbci Frijwijk voor jou kan betekenen als het gaat om monitoringsplannen? Neem contact met ons op en we kijken samen wat wij voor je kunnen betekenen. Ook kun je een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen.

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek