Bbci Frijwijk ondersteunt grote projecten binnen de bouw, infra en sloop vaak met bouwkundige vooropnames. In deze blog buigen wij ons over de vraag waarom een bouwkundige vooropname wijsheid is binnen deze projecten? Op welke manier kunnen bevindingen uit de vooropname bijdragen aan de voortgang en het succes van projecten?
Bbci Frijwijk verricht dagelijks bouwkundige vooropnames. Hierbij leggen wij nauwkeurig beschreven en fotografisch de staat van belendingen (panden, woningen en kunstwerken in de project contour) vast. Onze experts voeren de opname uit om omgevingsrisico’s in kaart te brengen. Hiertoe worden alle punten nagelopen waarop bouwgebreken mogelijk zijn en die een risico kunnen (gaan) vormen voor uitrol van de project-werkzaamheden. Naar aanleiding van deze opname stelt bbci Frijwijk een belendingen rapportage op. Onze belendingen rapportages hebben een juridische houdbaarheid/ rechtsgeldigheid. Immers, alle opnames van bbci worden uitgevoerd volgens de voorschriften van het KOMO-procescertificaat BRL 5024. Bovendien is bbci Frijwijk volledig onafhankelijk. Tenslotte worden de opnames altijd uitgevoerd door (of onder toezicht van) bij het NIVRE geregistreerde bouwkundige experts.
In de praktijk hebben (grote) aannemers binnen de Bouw, Infra en Sloop veel profijt van deze belendingen rapportage (ofwel van de bouwkundige vooropname) en wél om onderstaande redenen.
De bouwkundige opname voor aanvang van het project wordt vaak een nulmeting genoemd. Toch wordt bij deze eerste opname vooral veel fotografisch vastgelegd. De term ‘meting’ is dan ook niet van toepassing. Wél kunnen onze opdrachtgevers ervoor kiezen om wel metingen mee te nemen zoals deformatiemetingen, trillings– en geluidsmetingen. Een voordeel is dat deze metingen later gelegd kunnen worden naast de meetwaarden die genoteerd worden bij tussenopnames (na belangrijke projectfasen of bij overgang naar een volgende onderaannemer) of bij eindopnames (einde van het project).
Let wel op: een opname (met welke frequentie dan ook uitgevoerd) is compleet anders dan monitoring. Bbci Frijwijk voert ook monitoring uit, zoals op grondwaterstand, op deformatie, geluid en trillingen. Monitoring wordt altijd verricht gedurende een langere periode waardoor je zicht krijgt op de ontwikkeling. In tegenstelling tot opnames: die geven altijd een nauwkeurig beeld van de situatie op moment X. Ook zeer belangrijk: bij monitoring waak je tijdens uitvoer van werkzaamheden op bijvoorbeeld te grote schommelingen in de grondwaterstand, te heftige trillingen of geluid die de toegestane waarde overschrijdt.
Bbci Frijwijk heeft ruim 30 jaar ervaring in bouwkundige opnames en monitoring bij grote projecten. Deze ervaring nemen wij mee om onze opdrachtgevers te helpen in schadeloos te bouwen. Zij voorkomen onnodige schadeclaims en lopen geen risico op stagnatie van het project of kosten aan herstel van schade in de omgeving. Juist door onze ervaring weten wij als geen ander de juiste meetopstelling te maken en monitoringsplannen op te stellen om efficiënt (in kosten en tijd) risico’s te beheersen door alle projectfasen heen. Bbci biedt full service: wij monitoren op alle risico’s zoals op trillingen, schommeling in de grondwaterstand deformatie, zakking en zetting.
Niet voor niets hebben onze projectmanagers, constructeurs en adviseurs dagelijks contact met onder meer projectmanagers, omgevingsmanagers en (onder)aannemers van grote en ook kleine projecten in de Bouw, Infra en bij overheden en woningcorporaties. Bbci fungeert graag voor hen als sparringpartner bij het overwegen van een gewijzigde projectplanning, wijzigingen in het bemalingsplan of een andere uitvoeringsmethodiek. Alles om maar de omgevingsrisico’s te beperken, of in ieder geval te beheersen. U kunt ons daarom altijd bellen voor ons advies op nummer 010 – 281 84 44.