Voor een aantal projecten is het nodig om het ‘normale’ zettingsgedrag van belendingen van tevoren te kennen. In deze blog leggen wij uit waarom vooronderzoek nodig kan zijn om schade als gevolg van deformatie te voorkomen. Ook geven wij aan welke bijdrage zo’n vooronderzoek aan projecten zal leveren. En gaan wij in op de vraag hoe bbci Frijwijk onderzoek naar historisch zettingsgedrag uitvoert.
Bbci Frijwijk voert vaak deformatie monitoring uit tijdens het project, juist wanneer heftige bouw/sloop/infrawerkzaamheden worden uitgevoerd (zoals de aanleg van een bouwput, intrillen van damwanden of heien). Toch kan het even zo belangrijk zijn om historische data te analyseren en het verkregen inzicht te gebruiken om werkzaamheden beter te plannen, de uitvoeringsmethodiek aan te passen of verscherpte monitoring toe te passen. Bbci Frijwijk voert daarom historische deformatiemetingen uit waarbij zettingsverschillen worden geanalyseerd van belendingen binnen de projectcontour, over bijvoorbeeld een periode van 10 jaar. Bbci Frijwijk analyseert en bewerkt hiertoe historische satellietdata, in combinatie met de eigen database met ervaringscijfers van werken in vooral Nederland.
Aannemers binnen de Bouw, Infra en Sloop zijn gebaat bij inzicht uit een dergelijk deformatie vooronderzoek.
In de dagelijkse praktijk is bbci Frijwijk het meeste bezig met bouwkundige opnames, grondwatermonitoring, trillings– en deformatiemetingen. Dit werk doen wij al ruim 30 jaar. Dankzij deze ruime werkervaring weten wij goede analyses te trekken, data uit verschillende bronnen goed te combineren (satellietdata en onze eigen database met cijfers uit omgevingsmonitoring) en de meest efficiënte en effectieve meetopstelling te realiseren.
De bevindingen uit het deformatie vooronderzoek zet bbci Frijwijk om naar een voorspelling van toekomstig zettingsgedrag. Juist deze informatie helpt constructeurs met het ontwerpen van een veilige bouwkuip en zal schade als gevolg van deformatie en/of verzakking in de omgeving voorkomen. Immers, het aanleggen van een bouwkuip geeft bij uitstek de meeste omgevingsrisico’s met name door het flink ontgraven en door het drastisch wegpompen van grondwater.
Naast historisch vooronderzoek en het voorspellen van toekomstig zettingsgedrag zal bbci Frijwijk ook deformatiemetingen doen tijdens het project. Standaard monitoren wij op bewegingen in xyz-richting die belendingen als gevolg van projectwerkzaamheden ondergaan. Op damwanden houden wij zeker verscherpt toezicht. Inclinometers geven inzicht in horizontale bewegingen van damwanden. Ook brengen wij peilbuizen aan om het grondwater te monitoren ter hoogte van belendingen die in de omgeving staan.
Een recent project van bbci Frijwijk (recente project aan de Mauritskade in Amsterdam) geeft uitstekend aan hoe waardevol onderzoek is naar het historische zettingsgedrag van belendingen. Het project diende aan te sluiten op een bestaand monumentaal pand. Er mocht geen risico komen te ontstaan van breuken in de vloeren. Zelfs een kleine breuk (mogelijk als gevolg van frictie tussen de oude vloer en de nieuwe aangesloten vloer) zou zorgen voor vochtproblemen in de bovengelegen panden, door de plaatselijk zeer hoge grondwaterstand. Ook binnen dit project werkte men met meerdere (onder)aannemers. Gegevens uit omgevingsmonitoring blijken dan uiterst waardevol bij verweer tegen schadeclaims, claimen van het eigen risico en bij het indekken tegen verzekeringsrisico’s.
Bbci Frijwijk denkt graag mee in het voorkomen van deformatie. Heeft u vragen over het voorkomen van verzakkingen of verschuivingen in de omgeving, neem dan contact met ons op. Bel ons op nummer 010 – 281 84 44.