Satellietmetingen, nieuwe methodiek voor geomonitoring

Bbci Frijwijk biedt sinds begin dit jaar de nieuwe dienst van ‘Satellietmetingen’ aan om inzicht te geven in (het risico op) deformaties en zakkingen in de directe bouwomgeving. In de basis gebruikt bbci Frijwijk data van satellieten, laat daar berekeningen op los en formuleert uiteindelijk een advies over de omgevingsbeïnvloeding. Bbci Frijwijk kan door gebruik van deze meetdata nauwkeurig aangeven binnen welke grenswaarden infra/ bouwprojecten moeten blijven om geen schade te veroorzaken in de omgeving. Géén andere expert in de branche biedt satellietmetingen aan als alternatief voor de reguliere methoden binnen geomonitoring. Johan Brouwers, projectmanager binnen bbci, geeft een toelichting op de voordelen van deze nieuwe dienst van bbci Frijwijk.

 

Een satellietmeting voor geomonitoring

Archiefonderzoek uit satellietdata

Hoe gaan de nieuwe satellietmetingen in zijn werk? Voor de start van een infra- of bouwproject doet bbci Frijwijk het archiefonderzoek. Bbci analyseert daarbij opgevraagde satellietdata en -beelden van de directe projectomgeving, van bijvoorbeeld de afgelopen 5 jaar. Na die analyse volgt een extrapolatie, waarin bbci Frijwijk berekent bijvoorbeeld hoeveel de panden, wegen, bruggen of objecten sowieso gaan zakken of verschuiven in bijvoorbeeld de komende 5 jaar (of over iedere andere gewenste periode). Maar de mogelijkheden van satellietmetingen gaan verder: bbci Frijwijk kan aangeven binnen welke grenswaarden de bouw of infra moet blijven om geen schade te veroorzaken in de omgeving.

Rapportage Satellietmetingen

Bbci Frijwijk stelt op basis van de satellietmetingen een rapportage op. In deze rapportage staat onderstaande informatie opgenomen.

  • Predictie van de zakkingen van panden, wegen of objecten in de directe bouwomgeving
  • Predictie van deformaties in de directe projectomgeving
  • Bovenstaand is mogelijk voor iedere gewenste periode (bijvoorbeeld 1, 5 of 10 jaar)
  • De grenswaarden waarbinnen het project zal moeten blijven om geen schade te veroorzaken in de omgeving.

Voordelen van satellietmetingen voor onze opdrachtgevers

Satellietmetingen bieden voordelen ten opzichte van meer reguliere geotechnische metingen.

  • Kies je voor satellietmetingen dan is het niet nodig om een lange monitoringperiode (van minimaal één jaar) af te moeten wachten voordat je inzicht gaat krijgen in risico’s in de projectomgeving. Bbci Frijwijk kiest in dat geval voor archiefonderzoek op basis van satellietdata. Bbci Frijwijk kan binnen enkele weken het onderzoek afronden en een Advies Omgevingsbeïnvloeding opstellen.
  • Voor veel projectlocaties zijn er alleen satellietdata beschikbaar die informatie kan geven over zakkingen en deformaties in het verleden en de trends daarin.
  • Satellietdata zijn nauwkeurig genoeg om er predicties op te baseren.
  • Satellieten geven zuivere data, waarin ook duidelijk de seizoensinvloeden zichtbaar zijn. Informatie over de seizoensinvloeden is nuttig voor het bepalen van de grenswaarden.
  • Het laten uitvoeren van satellietmetingen is een goedkoper alternatief voor geomonitoring over een langere monitoringsperiode.

Meer over satellietdata

Satellieten beschikken over écht geweldige data. Satellieten doen op iedere willekeurige locatie in Nederland wél 60x per jaar (5x per maand) metingen. In één jaar wordt dus al ongekend veel data verzameld. Eén jaar geeft al een gedegen basis voor geotechnische berekeningen die bbci Frijwijk wil uitvoeren. Toch kiest bbci ervoor om satellietdata over de laatste 5 jaar op te vragen.

Voor welke projecten heeft bbci Frijwijk al satellietmetingen uitgevoerd?

Bbci Frijwijk heeft inmiddels al meerdere satellietmetingen uitgevoerd voor opdrachtgevers binnen de bouw en infra. Zoals voor project Mauritskade in Amsterdam en voor gemeente Numansdorp.

Satellietmetingen ook waardevol voor uw project?

Heeft u vragen over satellietmetingen? Stel ze dan aan Johan Brouwers van bbci Frijwijk. Johan is bereikbaar via 010-281 84 44.

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek