Aannemers van grote bouw- of infraprojecten vullen steeds vaker de functie van ‘Omgevingsmanager’ in binnen hun organisatie. Soms worden zelfs wel vier omgevingsmanagers aangetrokken. Deze omgevingsmanagers zetten zich in om de belangen te behartigen van externe partijen (stakeholders) als omwonenden, overheden & waterschappen. In deze blog buigen wij ons over de vraag Welke ondersteuning kan bbci Frijwijk geven aan omgevingsmanagers?
Omgevingsmanagers dragen een grote verantwoording. Deze verantwoording dragen zij met name uit door te informeren/ communiceren en daarbij ook externe partijen een luisterend oor te geven. Des te groter en complexer het project, (vaak) des te meer externe partijen die gehoord en geïnformeerd moeten worden. Denk daarbij aan partijen als omwonenden, bewoners, bedrijven binnen de risicocontour, overheden (de rijksoverheid, provinciën, gemeentes) en waterschappen. Omgevingsmanagers krijgen dagelijks vragen of opmerkingen uit de omgeving over onderstaande onderwerpen.
Bij metingen binnen de risicocontour heeft Bbci Frijwijk veel contact met omwonenden. Veelal voert bbci bij hen thuis of bij hen op de stoep metingen uit op trillingen, deformaties of schommelingen in de grondwaterstand (met peilbuismetingen). Ervaring leert dat juist bij die metingen of bij het maken van meetopstellingen in het veld omwonenden hun vragen stellen en ook hun frustratie of zorgen delen. Zo fungeert bbci Frijwijk vaak als extra ogen en oren van omgevingsmanagers. Maar er is meer wat bbci Frijwijk kan doen voor omgevingsmanagers.
Projecten moeten zich sowieso houden aan regels van de wet. Niet alleen is het belangrijk te blijven binnen de regels van bijvoorbeeld de Omgevingswet. Het is mogelijk net zo belangrijk om zwart op wit aan te tonen dat je de regels niet overschrijdt. Zie daar de bijdrage van bbci Frijwijk. Metingen geven minder, of eigenlijk geen ruimte voor discussie. Bovendien geeft überhaupt het monitoren van de project omgeving een positief signaal naar omwonenden en andere partijen: hun belang wordt behartigd en het project wordt geenszins onzorgvuldig of ondoordacht uitgerold.
De backoffice en projectmanagers van bbci Frijwijk hebben veel contact met omgevingsmanagers en met ‘hun’ projectleiders. Projectleiders hebben vaak behoefte aan data meer op detailniveau terwijl omgevingsmanagers zoeken naar meer algemene informatie.
Het proces loopt vaak als volgt: de omgevingsmanager krijgt klachten van omwonenden en bespreekt deze met de projectleider. Bbci Frijwijk levert meet/monitoringgegevens die compleet inzicht geven in de situatie. Gegevens als basis voor de projectleider om mogelijk de uitvoeringsmethodiek aan te passen. Deze projectleider informeert de omgevingsmanager over de gewijzigde werkmethode om de omwonenden en andere externe partijen te informeren. Bbci Frijwijk verstrekt de omgevingsmanager de meetdata waarmee zij externe partijen kunnen informeren. Binnen dit proces fungeert bbci Frijwijk vaak als sparringpartner.
Ben je omgevingsmanager? Neem dan contact op met onze projectmanagers: zij kunnen als sparringpartner mee denken. Bel 010-281 84 44 voor advies en informatie.