Hoe ga je om met de omgevingsrisico’s bij de ontwikkeling van bouwprojecten?

Bij projectontwikkeling is risicomanagement een cruciaal onderdeel om een project succesvol af te ronden. Bouwprojecten worden steeds complexer, vooral in dichtbevolkte stedelijke gebieden, waardoor het beheersen van risico’s zoals trillingen, zettingen en geluidsoverlast een prioriteit moet zijn. Het vroegtijdig identificeren en beheersbaar maken van omgevingsrisico’s biedt ontwikkelaars niet alleen financiële en juridische houvast en verhoogt de algehele efficiëntie en veiligheid van hun projecten.

omgevingsrisico's bbci Frijwijk
Bbci Frijwijk
  • Dienstverlening op maat
  • NIVRE geregistreerd
  • VCA & KOMO gecertificeerd

Het belang van een vroegtijdige aanpak van omgevingsrisico’s

Een vroegtijdige aanpak van risicomanagement, en de omgevingsrisico’s in het bijzonder, houdt in dat alle potentiële risico’s in de projectomgeving vanaf de vroege planningsfase worden geïdentificeerd en dat er een plan is om deze gedurende de hele ontwikkelings- en realisatiefase te beheersen.

In plaats van pas richting de realisatiefase de omgevingsrisico’s te analyseren, wordt dit al verweven in de ontwikkelingsfase van het project, van ontwerp tot oplevering. Dit betekent dat projectontwikkelaars niet alleen rekening houden met de financiële en technische aspecten van het bouwproces, maar ook met de impact op de omgeving, de naleving van regelgeving en de communicatie met stakeholders.

 

Welke omgevingsrisico’s spelen er voordat een project wordt gerealiseerd?

Monitoring speelt vaak al een rol voordat er een aannemer is geselecteerd voor de bouw van een project. Zo dient een kavel bouwrijp gemaakt te worden waarbij soms al ver van tevoren voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden die invloed kunnen hebben op de omgeving. Denk hierbij aan de aanleg of het verplaatsen van kabels en leidingen of het voorbelasten van de projectlocatie waarbij zettingen in de omgeving kunnen ontstaan. Ook het slopen van oude bebouwing vraagt om het vroegtijdig nadenken over de daarmee gepaard gaande omgevingsrisico’s.

 

Hoe wordt dit in de praktijk ingevuld?

Door als ontwikkelaar al in een vroeg stadium een monitoringsplan door een onafhankelijke partij op te laten stellen is het in iedere projectfase duidelijk welke risico’s er aanwezig zijn en welke maatregelen getroffen moeten worden om deze te beheersen.

Vanzelfsprekend is een monitoringsplan in deze fase vaak nog een dynamisch document en wordt dit elke keer aangepast wanneer de aanpak van een project en werkmethodieken door allerlei factoren wijzigen. Het is dan ook verstandig om het monitoringsplan bij dit soort veranderingen tegen het licht te laten houden zodat dit op de nieuwe situatie kan worden aangepast.

 

De voordelen op een rij

Wanneer een vroegtijdige aanpak van de omgevingsrisico’s wordt geïntegreerd in het gehele ontwikkelingsproces, kunnen projectontwikkelaars sneller en effectiever reageren op potentiële problemen.

Door al in een vroeg stadium een risicoanalyse en monitoringsplan op te laten stellen, kan de nulsituatie worden vastgelegd. Met een onafhankelijk gemeten en gedocumenteerde nulsituatie kan bijvoorbeeld een trend worden bepaald in het natuurlijk zettingsgedrag van de omgeving. Dit helpt bij een latere onderbouwing van afwijkingen in meetresultaten. Daarnaast is het een pré dat al in een vroeg stadium de financiële consequenties van beheersmaatregelen tijdens alle fasen van het project in kaart zijn gebracht.

Door deze aanpak worden risico’s opgemerkt die anders pas later in het project naar voren komen, met mogelijk juridische complicaties, hoge kosten en vertragingen als gevolg. Resultaat is dat het monitoringsplan helpt bij het voorkomen van onverwachte problemen en zorgt dat projecten volgens planning en binnen budget worden afgerond.

Een ander groot voordeel is dat een monitoringsplan draagvlak creëert bij stakeholders. Een ontwikkelaar laat hiermee zien gedurende het gehele ontwikkelingstraject verantwoord te willen omgaan met de projectomgeving en erkent dat er bepaalde risico’s zijn die proactief worden aangepakt.

Conclusie

In de moderne bouwsector is een vroegtijdige aanpak van risicomanagement, en omgevingsrisico’s in het bijzonder, essentieel om zowel de efficiëntie als de veiligheid van bouwprojecten te waarborgen.

Door in een zo’n vroeg mogelijk stadium een risicoanalyse en monitoringsplan op te stellen en te onderhouden bij wijzigingen, kunnen projectontwikkelaars niet alleen kosten en vertragingen voorkomen, maar ook de veiligheid van hun projecten garanderen.

Deze aanpak biedt niet alleen directe voordelen, maar draagt ook bij aan een goede reputatie van de ontwikkelaar als betrouwbare en verantwoordelijke spelers in de sector.

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek