Wordt er gebouwd, gesloopt of gerenoveerd in binnenstedelijk gebied, dan is er vaak een risico op zetting in de omgeving. Door genoemde werkzaamheden worden grondlagen anders dan voorheen belast, waardoor grond in de omgeving kan gaan verzakken of verschuiven. Kleine bewegingen van de bodem kunnen zonder schade plaatsvinden, echter wordt de beweging te groot, dan zullen zwakkere panden of constructies in de omgeving beschadigd raken. In deze blog buigen wij ons over de vraag hoe u kunt monitoren op zettingsrisico’s in de omgeving.
Onder zettingsrisico valt alle hinder en schade die in de omgeving van een projectlocatie voorkomt. Bij zetting vindt er ongelijke inklinking van de grond plaats als gevolg van het zakken of verplaatsen van bodemlagen. Het gevolg hiervan is dat de daarop rustende bebouwing geen stabiele basis meer heeft en gaat bewegen. Wanneer de zetting groter is dan de bebouwing aankan zal er beschadiging optreden.
Zeker bij bouwprojecten waar gebruik gemaakt wordt van bronbemaling (onttrekken van grondwater) en bij de ophoging of juist ontgraving van grond loopt de naastgelegen bebouwing een verhoogd risico op zettingsschade. Zetting is een verzamelnaam: hieronder worden alle vormen van zetting benoemd.
Aannemers in de bouw en infra hebben vaak te maken met zettingsrisico’s in de omgeving. Goed om te weten is welke mogelijkheden er zijn om deze risico’s te beperken. Het doel is altijd om een project beheerst en zonder zettingsschade uit te voeren.
Deze blog heeft antwoorden gegeven op vragen over de risico’s van, en schade door, zetting in de omgeving van een bouwproject. Heeft u meer vragen bijvoorbeeld over deformatiemetingen, bouwkundige opnames of trillingsmetingen, neem dan contact op met bbci Frijwijk via 010-281 84 44. Wij helpen u graag.