Rioolvervangingsprojecten op een talud of dijk brengen specifieke uitdagingen met zich mee. Het risico van trilling en zetting kan namelijk van invloed zijn op de stabiliteit van het grondlichaam en de omliggende bebouwing. Juist daarom vraagt dit type projecten om doordachte beheersmaatregelen.
In dit artikel zullen we de risico’s van trilling en zetting bij rioolvervangingsprojecten op een talud of dijk bespreken. Ook worden de maatregelen behandeld om deze risico’s te beheersen.
Bij de werkzaamheden op een talud of dijk moet altijd rekening worden gehouden met de risico’s op trilling en zetting. Trillingsrisico’s kunnen ontstaan vanuit diverse bronnen. Denk bijvoorbeeld aan bouwverkeer met de aan- en afvoer van materialen, het gebruik van een rupskraan of graafmachine of het verdichten van een grondpakket met een trilplaat. Zettingsrisico’s komen met name voort uit de graafwerkzaamheden. Deze kunnen zorgen voor verplaatsing van grondlagen in de bodem. Gevolg hiervan kan zijn dat in de omliggende omgeving veranderingen van de hoogte of verplaatsing van het maaiveld optreden met schade tot gevolg.
Overmatige trillingen en/of zettingen kunnen leiden tot de volgende risico’s:
Trillingen en/of zettingen kunnen de stabiliteit van het talud of de dijk verzwakken. Dit kan resulteren in erosie, instorting of het afglijden van de grond.
Trillingen en/of zettingen kunnen panden, bovengrondse en ondergrondse infrastructuur binnen het risicogebied beïnvloeden, met mogelijke scheuren, verplaatsing of verzakking tot gevolg.
Om de risico’s maximaal te beheersen, zijn de volgende maatregelen essentieel:
Vanwege de vele risicofactoren zijn rioolvervangingsprojecten op een talud of dijk zeer complex waar het gaat om een juiste en gebalanceerde inzet van beheersmaatregelen. Het beheersen van trillings- en zettingsrisico’s bij dit type projecten vereist een zorgvuldige planning, grondige analyse en effectieve inzet van beheersmaatregelen.
Het succes van het project wordt bepaald in de voorbereidingsfase waar een grondige analyse van de risico’s wordt gemaakt. Bovendien is een cruciale schakel tussen de voorbereiding en uitvoering is het opstellen van een monitoringsplan waarin de beheersmaatregelen worden geconcretiseerd.
Tijdens de werkzaamheden zorgt monitoring op de juiste momenten en locaties voor veel grip op de risico’s. Gevolg is dat eventuele overlast en schade voor de omgeving tot een minimum worden beperkt.
bbci Frijwijk denkt met veel van haar klanten mee in de voorbereiding en stelt monitoringsplannen op die als basis dienen voor de monitoringswerkzaamheden. Zo ook voor de Gemeente Velsen waar bbci Frijwijk betrokken is geweest bij zowel de projectvoorbereiding als de uitvoering van de monitoring tijdens de realisatiefase van het project herinrichting Koningin Wilhelminakade te IJmuiden.
Wilt u graag sparren met een professionele partner die u kan helpen om tot een gedegen plan voor uw project te komen? Neem dan contact op met onze adviseur op nummer 010 – 281 84 44 of stuur een e-mail naar info@bbcifrijwijk.nl.