Wanneer maak je gebruik van automatische deformatie monitoring?

In de civiele techniek en geotechniek is met meten en monitoren van deformatie van cruciaal belang. Deformatiemetingen zijn dan ook zeer belangrijk om de stabiliteit, positie en veiligheid van objecten, zoals bruggen en kunstwerken maar ook leidingen in de ondergrond te waarborgen tijdens bouwwerkzaamheden in de nabije omgeving.

Een van de meetmethodes is automatische deformatie monitoring met een Total Station. In deze blog bespreken we wat deformatie monitoring inhoudt, hoe een Total Station werkt en wanneer deze techniek de voorkeur heeft boven traditionele bemande deformatie monitoring.

total station
total station
  • Dienstverlening op maat
  • NIVRE geregistreerd
  • VCA & KOMO gecertificeerd

Hoe werkt deformatie monitoring met een Total Station?

Een Total Station is een instrument dat wordt gebruikt in landmeetkunde en bouw en infra om nauwkeurige metingen van hoeken en afstanden te verrichten.

Tijdens een nulmeting (eerste meting) wordt een netwerk van reflectoren (prisma’s) opgezet, die op verschillende plekken op het te monitoren object en op strategische punten buiten het invloedsgebied van de werkzaamheden zijn geplaatst.

Het systeem meet en registreert continu veranderingen in de horizontale (X en Y-richting) en verticale (Z-richting) ligging van een object. Bij het constateren van een verandering tussen de metingen kan een aannemer of assethouder reageren op potentiële risico’s, wat helpt om schade of hinder te voorkomen.

Voordelen van automatische monitoring met een Total Station

  1. Continue bewaking: Een van de grootste voordelen van automatische monitoring is dat er continu (24/7) metingen worden uitgevoerd met een vooraf bepaalde interval.
  2. Snelle reactietijd: Bij automatische monitoring kan gebruik worden gemaakt van een real-time alarmeringsfunctie. Dit betekent dat belanghebbenden onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van afwijkingen, waardoor snel actie ondernomen kan worden om verdere schade te voorkomen.
  3. Kostenbesparend: Hoewel de initiële investering in een automatisch systeem hoog kan zijn, bespaart het op de lange termijn geld door vermindering van arbeidskosten en de hoge meetfrequentie.

 

Wanneer kiezen voor automatische monitoring boven bemande monitoring?

Hoewel bemande metingen met een Total Station nog steeds in veel situaties worden toegepast, zijn er specifieke scenario’s waarin automatische deformatie monitoring de voorkeur verdient:

  • Hoogrisicoprojecten: Bij projecten waar de veiligheid een kritieke factor is, zoals bij kades, bruggen en leidingen, is continue en nauwkeurige monitoring in sommige gevallen van meerwaarde.
  • Moeilijk toegankelijke locaties: In situaties waarin het lastig of gevaarlijk is voor mensen om de locatie te bereiken, biedt automatische monitoring een veilig alternatief.
  • Langdurige projecten: Voor projecten die maanden of jaren duren, biedt automatische monitoring een betrouwbare oplossing zonder de noodzaak van voortdurende menselijke aanwezigheid.
  • Noodzaak van snelle respons: Voor objecten die gevoelig zijn voor plotselinge veranderingen, is een snelle reactie op meetafwijkingen erg belangrijk. Automatische systemen kunnen in real-time 24/7 waarschuwingen genereren.

Conclusie

Automatische deformatie monitoring met een Total Station biedt in specifieke situaties voordelen ten opzichte van traditionele bemande metingen. Wanneer het gaat om een hoge meetfrequentie, continu zicht op mogelijke afwijkingen en een real-time alarmering is deze vorm van deformatie monitoring van toegevoegde waarde.

Aannemers en opdrachtgevers zijn in staat de beheersbaarheid van hun projecten aanzienlijk verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd kosten besparen en risico’s minimaliseren.

 

Verder praten over automatische deformatie monitoring?

Wil je erachter komen of automatische deformatie monitoring ook voor jou projecten van meerwaarde kan zijn? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met onze adviseur. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 010 – 281 84 44 of via e-mail op info@bbcifrijwijk.nl.

Zie ook het referentieproject ‘WijCK’ te Pijnacker op onze website, waar gebruik is gemaakt van automatische monitoring.

Neem contact op

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek