In de civiele techniek en geotechniek is met meten en monitoren van deformatie van cruciaal belang. Deformatiemetingen zijn dan ook zeer belangrijk om de stabiliteit, positie en veiligheid van objecten, zoals bruggen en kunstwerken maar ook leidingen in de ondergrond te waarborgen tijdens bouwwerkzaamheden in de nabije omgeving.
Een van de meetmethodes is automatische deformatie monitoring met een Total Station. In deze blog bespreken we wat deformatie monitoring inhoudt, hoe een Total Station werkt en wanneer deze techniek de voorkeur heeft boven traditionele bemande deformatie monitoring.
Een Total Station is een instrument dat wordt gebruikt in landmeetkunde en bouw en infra om nauwkeurige metingen van hoeken en afstanden te verrichten.
Tijdens een nulmeting (eerste meting) wordt een netwerk van reflectoren (prisma’s) opgezet, die op verschillende plekken op het te monitoren object en op strategische punten buiten het invloedsgebied van de werkzaamheden zijn geplaatst.
Het systeem meet en registreert continu veranderingen in de horizontale (X en Y-richting) en verticale (Z-richting) ligging van een object. Bij het constateren van een verandering tussen de metingen kan een aannemer of assethouder reageren op potentiële risico’s, wat helpt om schade of hinder te voorkomen.
Hoewel bemande metingen met een Total Station nog steeds in veel situaties worden toegepast, zijn er specifieke scenario’s waarin automatische deformatie monitoring de voorkeur verdient:
Automatische deformatie monitoring met een Total Station biedt in specifieke situaties voordelen ten opzichte van traditionele bemande metingen. Wanneer het gaat om een hoge meetfrequentie, continu zicht op mogelijke afwijkingen en een real-time alarmering is deze vorm van deformatie monitoring van toegevoegde waarde.
Aannemers en opdrachtgevers zijn in staat de beheersbaarheid van hun projecten aanzienlijk verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd kosten besparen en risico’s minimaliseren.
Wil je erachter komen of automatische deformatie monitoring ook voor jou projecten van meerwaarde kan zijn? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met onze adviseur. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 010 – 281 84 44 of via e-mail op info@bbcifrijwijk.nl.
Zie ook het referentieproject ‘WijCK’ te Pijnacker op onze website, waar gebruik is gemaakt van automatische monitoring.