Bij uitvoering van werken dien jij je te houden aan de maximaal toegestane trillingen van de SBR meet- en beoordelingsrichtlijnen (A, B en C). De SBR-trillingsrichtlijnen lijken heel vast en eenduidig. Toch zijn er mogelijkheden om de SBR trillingsnormen wat te verruimen, wat de uitvoer van bouw, sloop- en infrawerkzaamheden flink kan vergemakkelijken. Bbci Frijwijk legt uit welke mogelijkheden er zijn om de maximaal toegestane trillingswaarden voor je project te verhogen.
Wanneer bbci Frijwijk wordt ingeschakeld voor trillingsmonitoring (in welke vorm dan ook) is de eerste prioriteit om uit te zoeken wat de project en locatie-specifieke toegestane trillingswaarde(n) is/ zijn. Dit doen wij aan de hand van de SBR-trillingsrichtlijnen A (schade aan bouwwerken). Wij beoordelen daarbij enerzijds de meest dichtstbijzijnde belending(en)/bouwwerk(en) en anderzijds de meest maatgevende bron van trillingen Bbci Frijwijk beoordeelt beide factoren op projectlocatie, aan de hand van het specifieke projectplan.
Projectleiders weten nu beneden welke trillingswaarden zij moeten blijven. Toch zijn er nog ‘knoppen waar je aan kan draaien’ waardoor je meer inzicht krijgt en krijgt te weten of je de toegestane trillingswaarden wat kunt verruimen/ opschroeven. Dit kan door te kiezen voor:
Bbci Frijwijk voert dagelijks trillingspredicties uit om de minimale afstand te kunnen bepalen die nodig is tussen belendingen en de locatie waar werkzaamheden worden uitgevoerd, zodat de trillingen op de belendingen zullen blijven binnen de grenzen van de SBR-meet en beoordelingsrichtlijn. De predictie wordt specifiek opgesteld binnen de projectcontour en op basis van de werkzaamheden uit het projectplan. Bbci stelt dat het werk ‘technisch aanvaardbaar/uitvoerbaar’ is als die afstand uit de predictie inderdaad kan worden gehandhaafd. De kans op trillingsschade blijft dan kleiner dan 1%. Wij rekenen vaak meerdere uitvoeringsmethodieken door, zodat werken kunnen kiezen voor de minst risicovolle methodiek. Komt uit de trillingspredictie dat werkzaamheden ‘niet technisch aanvaardbaar/ uitvoerbaar’ zijn, dan zijn er op basis van dat verkregen inzicht nog verschillende mogelijkheden:
Niet alleen een trillingspredictie/prognose geeft de mogelijkheid om de toegestane normen te verruimen. Het SBR geeft ook mogelijkheden om te verruimen wanneer je de uiteindelijke trillingsmonitoring/meting opschaalt van een indicatieve meting naar een beperkte of zelfs uitgebreide meting. Immers, door de trillingsmonitoring op te schalen, maak je een meer beheerste uitvoering van het werk mogelijk. Het gaat hier om het plaatsen van meer trillingsmeters op belendingen tijdens het werk. Hierbij moet wel de opmerking geplaatst worden dat voor complexe werken sowieso een minimum aantal van zes trillingsmeters kan worden voorgeschreven. Van belang is dat trillingsmeters geplaatst dienen te worden om de werkelijke trillingen op diverse stijve punten van de draagconstructie, op de begane grond en het verdiepingsniveau te toetsen aan de normen.
Bbci is gespecialiseerd in trillingsmonitoring en -predictie/ prognose. Wij kennen de ins & outs binnen de BRL-norm 5023. Deze geeft aan hoe je de monitoring inricht op overschrijding van de SBR trillingsnormen. Wij kunnen advies geven over trillingsmonitoring door alle projectfasen heen en ook de service bieden van verplaatsing van trillingsmeters en het opnieuw voorzien van de meters van accu’s. Heb je vragen over trillingsmonitoring? Wil je de monitoring het meest kosten-efficiënt inrichten? Vraag ons dan om advies en contact ons via 010 – 281 84 44. Wij denken graag mee.