Monitoring ATRIUM gebouw Amsterdam

Opdrachtgever: de Bouwcombinatie Dura Vermeer – De Nijs Atrium VOF.

Het Atrium gebouw, gelegen op de kruising Strawinskylaan en de Parnassusweg in Amsterdam, wordt gerenoveerd en uitgebreid met twee nieuwe torens en een ondergrondse parkeergarage. De huidige parkeergarage werd hierbij grotendeels gesloopt.

Gedurende de werkzaamheden blijft het pand volledig in gebruik. Daarnaast maakt de locatie (de Zuidas; hét zakendistrict van Amsterdam en Noord-Holland) dat elke risico en vorm van overlast geminimaliseerd dient te worden.

Eind 2014 zijn de bouwkundige opnamen uitgevoerd en de infrastructuur rondom het complex opgenomen. Aan de hand van deze opname hebben wij een monitoringsplan voor uitvoering opgesteld. In dit plan is heel praktisch toegelicht welke metingen er toegepast dienen te worden tijdens de bouw en wat de bijbehorende grenswaarden zijn.

Dit plan en de initiële nulmetingen staan aan de basis van de daadwerkelijke metingen tijdens het project.

Zo hebben wij tijdens het aanbrengen van de damwanden de trambaan, GVB masten, keerwand, infrastructuur en het huidige Atrium complex gemonitord. Ook is een belangrijke hoofd datakabel van de gehele Zuidas, welke op 15 centimeter van de bouwkuip lag, scherp in de gaten gehouden door middel van monitoring.

Na het aanbrengen van de damwanden worden er eveneens inclinometingen uitgevoerd. Met behulp van deze metingen kan worden vastgesteld of de damwand en daarmee de grond aan de buitenzijden van de bouwkuip, niet teveel in beweging komt.

Ook tijdens werkzaamheden ‘s nachts en in het weekend zijn er af en toe meetploegen op locatie aanwezig om live informatie te kunnen verstrekken om direct bij te kunnen sturen.

Het project brengt veel risico’s met zich mee, zo liep bijvoorbeeld de draagconstructie van één van de belangrijkste verkeersaders van Amsterdam (de A10) recht door de te slopen parkeergarage.  Door secure monitoring, aanwezigheid, en flexibiliteit zorgt bbci Frijwijk ervoor dat geen van de risico’s ook daadwerkelijk een probleem zal worden.

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek