Metrostation Dijkzigt Rotterdam

Opdrachtgever: Aannemingsmaatschappij J.P. van Eesteren B.V.

Veiligheid in het metrostelsel van Rotterdam staat hoog bij de RET. De afgelopen jaren zijn diverse stations uitgerust met nieuwe brandmelderinstallaties, verlichting en dergelijke. Een aantal stations krijgt voor de veiligheid en voor een verbeterde bereikbaarheid enkele verbouwingen.

Metrostation Dijkzigt ligt in een druk verkeersgebied. Voor de bouw van extra in- en uitgangen van het metrostation moet een tunnel worden gegraven. Deze tunnel kon niet geboord worden vanwege de aanwezigheid van veel ondergrondse obstakels (kabels en leidingen, maar ook de metrotunnel zelf). De bouw vindt op traditionele wijze plaats door het graven van een bouwkuip.

Hoewel het een relatief “eenvoudige” bouwkuip lijkt maakt de omgeving dat het project grote risico’s met zich meebrengt. De te maken bouwkuip staat midden in het stedelijk gebied, met de centrum locatie van het Erasmus Medisch centrum, Hogeschool Rotterdam, diverse appartementen en bedrijfsgebouwen om de bouwkuip heen.

Voor de aannemer hebben wij invulling gegeven aan het reeds opgestelde monitoringsplan voor dit project. Wij meten hier de omliggende bebouwing en de metrotunnel middels trillings-, xyz- en inclinometingen. Alle metingen worden zorgvuldig en met hoge nauwkeurigheid uitgevoerd, alles om tijdig in te kunnen grijpen mochten ongewenste effecten optreden.

Om risico’s te beperken wilde men de damwanden drukkend aanbrengen, dit beperkt de risico’s op schadelijke trillingen maar ook op ongewenste verdichting (en daarmee zakking) van de grond. Helaas bleek in de uitvoering dat enkele stukken toch getrild moesten worden. In afwijking van het plan moest de monitoring hierdoor opgeschaald worden. Doordat wij zelf de beschikking hebben over alle diensten en middelen konden wij snel de monitoring opschalen, waardoor de bouw niet verder vertraagd zou worden.

Inmiddels is de bouwkuip gesloten en wordt begonnen met de ontgraving. Na alle fasen in het project worden door ons controles in de omgeving gedaan.

Heeft u ook een binnenstedelijk bouwproject met (complexe) monitoringsvraagstukken? Wij helpen u graag verder!

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek