Aanleg glasvezelnetwerk Monnickendam

De telecommarkt is de laatste jaren sterk in beweging door de opkomst en aanleg van glasvezelnetwerken. Momenteel wordt daarvoor in heel Nederland door verschillende commerciële partijen glasvezel aangelegd of worden bestaande koperverbindingen vervangen door glasvezel.

Zo ook in Monnickendam waar onze klant Van Gelder Telecom zorg heeft gedragen voor de aanleg van het glasvezelnetwerk van KPN. Vanwege het historische centrum en de vele kwetsbare bebouwing kan een kleine schade al grote (financiële) gevolgen hebben.

Werkzaamheden

Onder normale omstandigheden hebben de werkzaamheden die bij de aanleg van glasvezel komen kijken, een relatief kleine invloed op de omgeving. Echter, wanneer deze werkzaamheden plaatsvinden op korte afstand van historische en monumentale gevels kunnen de gevolgen groot zijn. Het gaat dan met name om:

  • Het graven van de sleuf waardoor grond zich kan verplaatsen. Met als mogelijk gevolg zetting;
  • Het gebruik van een minikraan langs gevels waardoor trilling kan ontstaan;
  • Aanvullen van de sleuf en verdichten van het grondpakket met bijvoorbeeld een trilplaat.

Het historisch centrum van Monnickendam bestaat voornamelijk uit monumentale en historische panden met een bouwjaar tussen 1600 en 1900. Vrijwel in elke straat wordt een glasvezelkabel aangelegd, direct naast de gevel van de panden.

Voorbereidingsfase

Voordat de werkzaamheden van start zijn gegaan heeft bbci Frijwijk een bouwkundige vooropname van alle gevels van de historische panden uitgevoerd. Alle bestaande schades en gebreken die tijdens het uitvoeren van de vooropname door de opname expert nauwkeurig vast zijn gelegd in tekst en foto’s worden verwerkt tot een opnamerapport.

bbci Frijwijk is NIVRE (Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts) geregistreerd is en beschikt over het BRL 5024 procescertificaat. Hiermee is gewaarborgd dat het opnamerapport geschikt is om te gebruiken bij verzekeringstechnische of juridische kwesties.

Resultaat

Onze opdrachtgever Van Gelder Telecom heeft al in de voorbereiding van het project aandacht besteed aan de kwetsbare omgeving. Hiermee heeft zij haar verantwoordelijkheid genomen om zorgvuldig om te gaan het met historisch erfgoed binnen het werkgebied.

Door een nauwkeurige vastlegging van de omgeving in rapportages is er achteraf geen discussie en onduidelijkheid ontstaan over mogelijke schades. Wij zijn dan ook blij dat wij hier met onze inzet een bijdrage aan hebben mogen leveren.

Neem contact op

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek