Klant aan het Woord: In Gesprek met Bard Ooms

Wij spraken een klant over de samenwerking met bbci Frijwijk. Wij waren benieuwd naar zijn visie op onze expertises.

Achtergrond

Bard Ooms, bouwkundig hoofduitvoerder

Wij spraken met Bard Ooms, bouwkundig hoofduitvoerder bij bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw). Als hoofduitvoerder geeft hij de leiding aan de uitvoering van grote, complexe bouwprojecten. Hij stuurt de werknemers aan en is het aanspreekpunt voor iedereen. Wij werken met hem samen tijdens de bouw van het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC).

Het Project

De bouw van het OCC in Den Haag is gestart in de zomer van 2017. Het wordt het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Het komt aan het Spuiplein, midden in het centrum. Er zijn dan ook vele omgevingsfactoren waar rekening mee moet worden gehouden tijdens de bouw.

De Klant

Cadanz is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en straks ook het 25-jarig onderhoud van het OCC. Zij hebben bbci Frijwijk ingeschakeld voor de bouwkundige opname en monitoring.

 

Bard Ooms & bbci Frijwijk

Belang van Bouwkundige Opnames & Monitoring

“Ik ben vooral werkzaam bij grote, binnenstedelijke projecten, zoals in Delft, Rotterdam en Amsterdam. In deze steden zijn er zoveel factoren om rekening mee te houden; dichte bebouwing, drukke infrastructuur en vele omwonenden. De werkzaamheden hebben een grote invloed op de omgeving, door geluid, trillingen en het reguleren van de grondwaterstanden. Voordat een project start, moet de omgeving dan ook goed in beeld worden gebracht. Alleen op die manier kun je de invloed van het project overzien en risico’s in kaart brengen. Tijdens het project is monitoring van belang, om schade te voorkomen. Een goede partner op dit gebied is dan ook noodzakelijk.”

 

Omgeving & Risico’s in Kaart

“Voordat een project start, moet je een goed beeld hebben van de nul-situatie. Voor de bouw van het OCC, was bbci Frijwijk onze partner op dat gebied. Zij informeerden in opdracht van Cadanz de gemeente Den Haag en de omwonenden over de geplande werkzaamheden. Ze hebben de huidige staat van de woningen en infrastructuur in beeld gebracht. Juist voor deze opname is het nodig om een onafhankelijke partner te hebben.

Ook heeft bbci Frijwijk ons advies gegeven over de risico’s en wetgeving waar wij rekening mee moesten houden. Zij kwamen er bijvoorbeeld achter dat de geluidsnorm al ingevuld werd door alle stadsgeluiden. Wij zouden hier met de werkzaamheden dus al snel overheen gaan. Nu konden wij echter tijdig actie ondernemen. We kregen toestemming om een hogere geluidsnorm te hanteren. Wanneer we hier pas tijdens het project achter waren gekomen, hadden we de werkzaamheden stil moeten leggen. Dit laat wel zien dat een goede voorbereiding erg belangrijk is.”

 

Monitoring tijdens Projecten

“Ook tijdens het project speelt bbci Frijwijk een grote rol. Zij monitoren trillingen, mogelijke verzakkingen en geluidsniveaus tijdens de werkzaamheden. Dit kan maandelijks, maar ook dagelijks. Het is afhankelijk van de fase waarin we op dat moment zitten. De gegevenshistorie van deze monitoring, biedt veel inzichten. Zo kun je precies zien wanneer bijvoorbeeld een zakking is begonnen. En dan weten wij welke werkzaamheden dit hebben veroorzaakt.”

 

Samenwerking met bbci Frijwijk

“Mijn ervaring met bbci Frijwijk is zeer positief. Het is een hele kundige partij; ze weten van de hoed en de rand. Niet alleen op het gebied van advies, maar ook monitoring. Naast hun kennis en kunde, vind ik ook de manier van samenwerken heel fijn. Er zijn korte lijnen en altijd dezelfde contactpersoon. Dit vind ik erg belangrijk; zo is deze persoon altijd van alles op de hoogte. Hoewel het momenteel een zeer drukke periode is in de bouwsector, blijft bbci Frijwijk topservice leveren. Hier heb ik bij andere bureaus wel andere ervaringen mee gehad. Bbci Frijwijk blijft echter altijd flexibel en schatten hun prioriteiten goed in.”

 

Ook bbci Frijwijk als Partner?

Heb je na het lezen van deze blog interesse in samenwerking met ons? Wil je weten wat bbci Frijwijk voor je kan betekenen als het gaat om bouwkundige opname en monitoring? Neem contact met ons op of vraag gratis een vrijblijvende offerte aan.

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek