Nederland kampt al jaren met funderingsproblematiek en ernstige verzakking van bouwwerken. Zéker in natte veengebieden en in steden zoals Rotterdam, Schiedam, Gouda en Zaanstad. Door de extreme, langdurige droogte van de laatste jaren (sinds 2018) heeft deze problematiek zich uitgebreid naar heel Nederland. Bbci Frijwijk verdiept zich daarom in de vraag wat de impact is van daling van het grondwaterpeil op de kwaliteit van funderingen.
De funderingsproblematiek heeft zich uitgebreid naar heel Nederland omdat de droogte invloed heeft op kleilagen. Paalfunderingen in die normaal zo stabiele kleilagen zijn deels droog komen te staan door het verlaagde grondwaterpeil en een inklinkende bodem. Een ideale situatie voor hout-aantastende schimmels en bacteriën om zich ongekend snel te vermenigvuldigen. Zij nestelen zich in het blootgestelde deel van de houten funderingspalen en eten die palen van binnenuit op. Funderingspalen worden dan te dun en verliezen te veel draagkracht om de bovengelegen bebouwing te kunnen dragen. Dit proces wordt ‘paalrot’ of ‘palenpest’ genoemd.
Let wel op, funderingspalen kunnen ook droog komen te staan doordat grote boomwortels te veel vocht onttrekken aan de ondergrond of doordat de ‘gezonde’ grondwaterbalans verstoort raakt als gevolg van een lekkage in de riolering of van een inschattingsfout bij waterschappen.
Funderingsproblemen kunnen ook ontstaan door andere factoren dan alleen door jarenlange daling van het grondwaterpeil. Wij noemen enkele voorbeelden.
Mogelijk vraagt u zich af of ook u misschien kampt met een te zwakke fundering, juist omdat de funderingsproblematiek nu in Nederland zo groot is. Het onderstaande kan er inderdaad op wijzen dat de draagkracht van uw fundering inderdaad niet meer afdoende is.
U merkt dat uw pand lager of schever komt te liggen doordat het verschil bijvoorbeeld ten opzichte van het trottoir groter wordt.
Zéker als u een houten paalfundering of een fundering op staal heeft, dan kan het verstandig zijn om een funderingsonderzoek te laten uitvoeren. Dit onderzoek geeft inzicht in de noodzaak van funderingsherstel. Dient de fundering inderdaad hersteld te worden, dan wijst een onderzoek door een gespecialiseerd bureau uit op welke termijn dit dient te gebeuren. Anderszins dient u bij aankoop van een pand te weten of en wanneer u in de toekomst tegen een flinke kostenpost van funderingsherstel aanloopt. Triest genoeg wordt in Nederland funderingsherstel niet vergoed wanneer de funderingsschade het resultaat is van paalrot.
Bbci heeft een apart bedrijfsonderdeel voor funderingsonderzoeken, bbci Funderingsadvies, die u eventueel met subsidie kunt laten uitvoeren. Deze onderzoeken geven antwoord op vragen als:
Heeft u dus vragen over uw fundering? Bel dan bbci Funderingsadvies op nummer 010 – 281 84 44.