Een dag met: bouwkundig opname expert Jens

Vandaag volgen we Jens, een Bouwkundig Opname Expert bij bbci Frijwijk. Tijdens een project is hij verantwoordelijk voor de bouwkundige opname van de panden en infrastructuur die binnen de invloedsfeer van het project vallen. Voor de start maakt hij een bouwkundig rapport van ieder pand. Hierin beschrijft hij alle relevante gebreken, zoals scheuren in de vloer of muur. Na afloop van het project kan zo worden vastgesteld of schade is veroorzaakt door de werkzaamheden.

Jens maakte zijn afstudeerscriptie bij bbci Frijwijk. Met zijn Bachelor Bouwkunde op zak, kon hij daar direct aan het werk. Inmiddels is hij al 3,5 jaar werkzaam bij bbci Frijwijk.

Werkzaam door heel Nederland

“Mijn dag begint bij de locatie van het project waar ik op dat moment aan meewerk. Vandaag werk ik bij een project in Den Bosch. Morgen ga ik weer naar Den Haag en later deze week naar de Achterhoek. Ik werk dus altijd weer op verschillende locaties en zie veel van Nederland. Ik ga alleen langs het hoofdkantoor in Rotterdam om spullen op te halen of rapporten uit te werken.”

 

Expert in Schade Herkennen

“Mijn dag is gevuld met afspraken met de bewoners binnen de risicocontour van het project. Vandaag zijn dit voornamelijk rijtjeshuizen in hetzelfde blok. Tijdens een afspraak ga ik de gehele binnen- en buitenkant van de woning langs. In mijn tablet voer ik een beschrijving in van de schade. Ook heb ik een professionele camera bij me om de scheuren vast te leggen. Zo stel ik volgens een vast sjabloon een bouwkundig rapport samen. Later op de dag werk ik deze informatie uit en stuur het op naar kantoor.

Uiteraard heb ik mijn kennis en ervaring nodig om het type scheur te herkennen en te beschrijven. De relevantie van de schade is ook afhankelijk van de werkzaamheden tijdens het project. Tijdens heiwerkzaamheden ontstaan bijvoorbeeld veel trillingen. In dit geval is het belangrijk om de grootte en dikte van de scheur zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Na afloop van het project kan dit bewijsmateriaal zijn of de scheur al dan niet gegroeid is.”

Van Rijtjeshuis tot Grachtenpand

“Bij deze rijtjeshuizen kan ik in een half uur een bouwkundige opname uitvoeren. Je vindt in ieder pand de scheuren op dezelfde plaats. Dit soort type woningen zijn voor een beginner dus heel fijn. Inmiddels vind ik juist de oude boerderijen en monumenten de leukste locaties. Hier heb je al je kennis en ervaring voor nodig. Bij een oude boerderij, met verschillende schuren en een groot erf, kan het wel een dag of twee duren om een bouwkundig rapport op te stellen. Daarnaast is heel leuk om alle woningen van de binnenkant te kunnen zien. Zo kon ik bij de inrichting van mijn eigen woning veel inspiratie opdoen.”­­

Mensenwerk

“Zo verschillend als de woningen zijn, zo anders zijn ook de types mensen die je tegenkomt. Het is voor dit werk dan ook heel belangrijk dat je sociaal bent. De werkzaamheden kunnen de bewoners bijvoorbeeld boos maken of bang voor de gevolgen. Ik stel hen dan gerust en leg het project uit. Ook denken betrokkenen soms, dat de rapportage zorgt dat zij schade niet kunnen claimen. Het tegendeel is juist waar: het rapport vormt een bewijs voor hen. Soms ben ik meer tijd kwijt aan het geruststellen van de bewoners, dan aan de daadwerkelijke rapportage. Dit maakt mijn werk ook zo gevarieerd en uitdagend.”

Geen 9 tot 17 Baan

“Ik krijg vanuit kantoor het aantal uren door waarbinnen ik de bouwkundige opname van het totale gebied moet uitvoeren. Het is vervolgens aan mijzelf hoe ik deze uren indeel. Zo kan het voorkomen dat ik de ene dag van 8 tot 18 werk en de volgende van 11 tot 17. Uiteindelijk moet ik gemiddeld 8 uur werken. Deze zelfstandigheid vereist dus een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik vind het een uitdaging om mijn werk ruim binnen de tijd af te ronden.”

Nooit klaar met leren

“Als bouwkundig opname expert ben ik ingeschreven bij het NIVRE. Je kunt je alleen registreren bij dit instituut, wanneer je werkt volgens vastgestelde kwaliteitseisen. Verder staat het NIVRE voor permanente educatie. Ik bezoek dus regelmatig lezingen om mijn kennis te onderhouden en verbreden. Deze zijn altijd relevant voor mijn vakgebied en dus erg interessant.”

Een Hecht Team

“Doordat ik altijd op locatie werk, kom ik weinig op kantoor. Dit geld voor veel collega’s die in het veld werken. Het is echter wel belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van de gang van zaken. We spreken dus minstens een keer per maand af op kantoor. Dan worden o.a. de lopende projecten besproken en de toekomstige. Hoewel we elkaar niet vaak zien, heb ik een hechte band met mijn collega’s. Juist die klik in een team is heel belangrijk. Je kunt nog zoveel expertise hebben, maar uiteindelijk moet je ook in het team passen.”

Ook aan de slag als Bouwkundige Opname Expert bij bbci Frijwijk?

bbci Frijwijk is per direct op zoek naar een Bouwkundig Opname Expert. Dus heb jij een bouwkundige achtergrond, goede communicatieve vaardigheden en ben je stressbestendig? Dan hebben wij een gevarieerde en uitdagende baan voor jou. We bieden uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en ondersteunen je verdere ontwikkeling in het vakgebied. Je kunt hier meer informatie lezen en solliciteren. Voor vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek