Samenwerking tussen aannemers en overheden

Het recept voor gezamenlijke beheersing van omgevingsrisico’s

Waarom is een goede samenwerking tussen een aannemer en overheidsopdrachtgever zo belangrijk? Hoe kan je het proces zo inrichten dat dit gewaarborgd is?

monitoring zettingsrisico's door bbci frijwijk
Medewerker van bbci frijwijk onderzoekt daling van het grondwaterpeil en impact op fundering
  • Dienstverlening op maat
  • NIVRE geregistreerd
  • VCA & KOMO gecertificeerd

Samenwerken voor veiligheid: Effectieve risicobeheersing in overheidsbouwprojecten

Bij bouwprojecten in opdracht van overheden is een goede samenwerking tussen aannemer en opdrachtgever cruciaal. Met name bij risicominimalisatie neemt dit een steeds prominentere plek in. Aangezien bouwprojecten steeds complexer worden en een grotere maatschappelijke impact hebben, is een nauwe samenwerking essentieel om risico’s zoals trillingen, zettingen, en geluidsoverlast effectief te beheersen.

Een goed gecoördineerde samenwerking verhoogt de kans kans op succesvolle afronding binnen planning en begroting afronden van een project, maar ook tot een hogere mate van veiligheid en tevredenheid bij alle betrokkenen.

In deze blog worden verschillende procesmatige aspecten van de samenwerking rondom de beheersing van omgevingsrisico’s behandeld en handvaten aangereikt om deze processen te verbeteren.

 

Transparantie

Transparantie vormt één van de pijlers van een succesvolle samenwerking. Beide partijen moeten vanaf het begin duidelijk communiceren over verwachtingen, verantwoordelijkheden, en doelstellingen. Aannemers moeten open zijn over de toe te passen methoden en technieken voor risicobeheersing, terwijl een overheidsopdrachtgever haar zorgen en het wettelijk kader duidelijk moet formuleren.

Deze randvoorwaarden voorkomen verrassingen tijdens het bouwproces, en zorgen ervoor dat alle betrokkenen goed geïnformeerd blijven over de voortgang en eventuele risico’s. Problemen worden daardoor vroegtijdig geïdentificeerd en opgelost.

 

Communicatie

Effectieve communicatie is een andere pijler voor succes. Periodieke overleggen en rapportages zijn van wezenlijk belang om beide partijen op de hoogte te houden van de voortgang en eventuele afwijkingen in de monitoringsresultaten.

Het aanstellen van een monitoringsverantwoordelijke zoals een omgevingsmanager of werkvoorbereider, kan helpen om informatie snel en efficiënt te verspreiden.

In een monitoringsplan wordt altijd een communicatieschema opgenomen, met contactpersonen- en gegevens van alle betrokken partijen. Dit is vooral belangrijk bij het monitoren van risico’s zoals trillingen en zettingen, waar tijdige interventies noodzakelijk zijn om schade te voorkomen.

 

Gezamenlijke doelstellingen

Een van de grootste uitdagingen in de samenwerking tussen een aannemer en overheid, is het komen tot gezamenlijke doelstellingen. Terwijl aannemers vaak gericht zijn op het voltooien van het project binnen de gestelde tijd en het budget, ligt de nadruk voor overheden vaak op het waarborgen van de openbare veiligheid, naleving van regelgeving, en het minimaliseren van de impact op de omgeving.

Om deze prioriteiten in balans te brengen, is het essentieel dat beide partijen vanaf het begin gezamenlijke doelstellingen formuleren. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een monitoringsplan door een onafhankelijke partij.  Voor alle objecten binnen het invloedsgebied wordt een specifieke signaal- en grenswaarde vastgelegd. Denk hierbij aan het maximale toegestane trillingsniveau of de hoeveelheid zetting gedurende het project.

Conclusie

Door bij de start van de samenwerking met elkaar in overleg te treden en afspraken vast te leggen over de transparantie, communicatie en projectdoelstellingen ontstaat er duidelijkheid voor alle partijen. Gevolg is dat niet alleen de omgevingsrisico’s beter gemanaged worden, maar ook de algehele kwaliteit en veiligheid van een project naar een hoger niveau wordt getild.

Met een gedeelde visie kunnen aannemers en overheden samen toewerken naar een project dat niet alleen binnen planning en budget wordt uitgevoerd, maar ook voldoet aan de vooraf gestelde normen op het gebied van veiligheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Meer weten over het optimaal inrichten van de risicobeheersing  bij een samenwerking?

Wij denken graag mee over het inrichten van het proces tussen opdrachtgever- en opdrachtnemer om tot de meest effectieve beheersing van omgevingsrisico’s te komen.

Heb je vragen of wil je eens sparren over de mogelijkheden? Neem contact op met onze adviseur op nummer 010 – 281 84 44 of stuur een e-mail naar info@bbcifrijwijk.nl.

Kan ik u helpen?

Hallo, ik ben Stefan, technisch adviseur bij bbci Frijwijk. Ik vertel graag meer over wat we voor uw project kunnen betekenen.

Plan een adviesgesprek

Nieuwsbrief

We delen maandelijks informatie over de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Plan een adviesgesprek