In onze vorige blog hebben we het gehad over deformatiemetingen. Het uitvoeren van deformatiemetingen is raadzaam en soms zelfs noodzakelijk alvorens je een bouw- of infraproject start. Hiermee meet je in hoeverre er deformatie van objecten plaatsvindt tijdens het uitvoeren van bouwwerkzaamheden. Belangrijk om in kaart te hebben, mochten onterechte schadeclaims zich aandienen.
Vorige maand hebben we twee van deze metingen uitgelicht. De XYZ-meting die als doel heeft om vervorming van panden en objecten vast te stellen. En de NAP-meting om het bouwpeil en eventuele verzakkingen te meten. Deze maand vullen we het lijstje deformatiemetingen aan. Daarbij beginnen we gekscherend met een meting die eigenlijk geen deformatiemeting is. En we sluiten af met enkele deformatiemetingen waaronder de gps-meting die we vorige maand in het vooruitzicht stelde.
Met een gps-meting is het mogelijk om lokale meetgegevens van een bouw- of infraproject aan een deformatiemeting te koppelen. Op deze wijze kunnen omgevingsfactoren, en de invloed ervan, in kaart gebracht worden. Hierbij wordt gekeken naar de invloed op objecten en omgeving.
Een gps-meting maakt gebruik van het global positioning system. Door gebruik te maken van satellieten is plaatsbepaling mogelijk. De accuraatheid van een gps-meting hangt af van meerdere factoren, waaronder de juiste bediening, belemmering van omgeving en de kwaliteit van de meetapparatuur.
Met robotic total stations (RTS) is het mogelijk om zowel horizontale als verticale verplaatsingen automatisch te registreren. Alle betrokkenen kunnen hierdoor de metingen en waardes op elk moment van de dag via het web inzien. Een RTS kan ingezet worden tijdens elke fase van een bouw- of infraproject.
Met lintvoegwaterpassing is het mogelijk om scheefstand in objecten te meten. Dit wordt gedaan door de lintvoegen van een gevel te voorzien van meetbouten. Bij het uitvoeren van de lintvoegwaterpassing wordt ervan uitgegaan dat de lintvoegen ooit horizontaal (ten opzichte van elkaar) hebben gelegen. De meetbouten worden ingemeten met een waterpastoestel. Wanneer er bij verschillende meetbouten verschillende hoogtes worden gemeten, is er sprake van scheefstand van een woning. Dit kan gevolgen hebben als scheuren in muren of kieren tussen kozijnen en muren.
De inclinometing is weliswaar geen deformatiemeting maar omdat ze raakvlakken hebben, mag hij in deze blog niet ontbreken. Een inclinometing meet de helling van de ondergrond en wordt daarom ook wel een hellingmeting genoemd. Met deze meting is het mogelijk om horizontale verplaatsingen in de ondergrond vast te stellen. Dergelijke verplaatsingen kunnen leiden tot schade aan gebouwen en boven- en ondergrondse infrastructuur. Voordat bouwwerkzaamheden starten wordt er een nulmeting gedaan. De meting herhaalt zich zowel voor, tijdens als na risicovolle werkzaamheden. Er zijn diverse soorten inclinometingen mogelijk.
Allereerst kan de helling van de bodem gemeten worden. Hierbij worden verticale meetbuizen in de grond geplaatst. De inclinometer wordt de koker ingebracht en de meting wordt uitgevoerd door op vooraf vastgestelde meetintervallen de hellingsgraad te meten. Wanneer er afwijkingen in de meting zijn ten opzichte van de nulmeting, kan er direct actie worden ondernomen.
Een tweede manier om de helling te meten, is door de verbuigingen in damwanden. Voordat die worden ingetrild, worden stalen kokerprofielen aan de damwanden vastgemaakt. Door het meetinstrument in het kokerprofiel te laten zakken, kan de meting worden uitgevoerd.
De experts van bbci Frijwijk zijn gespecialiseerd in het nauwkeurig uitvoeren van deformatiemetingen voorafgaand, tijdens en na je bouw- of infraproject. Door diverse meetpunten te plaatsen op objecten in de bouwomgeving is het mogelijk om deze gedurende het gehele project te monitoren op deformaties. Dit kan niet alleen op locatie van het bouw- of infraproject, maar is ook mogelijk op afstand.
Door deformatiemetingen uit te voeren kun je onterechte schadeclaims weerleggen. De nulmeting en tussenmeting(en) kunnen met elkaar vergeleken worden waardoor vast te stellen is of deformaties mogelijk door het bouw- of infraproject tot stand zijn gekomen.
Heb je na het lezen van deze blog vragen of opmerkingen? Of wil je weten wat bbci Frijwijk voor je kan betekenen als het gaat om deformatiemetingen? Neem contact met ons op of vraag een gratis vrijblijvende offerte aan.